Selvvalgt singlemor: SIGNE FJORD

  • af

“Som singlemor er man også en hel og fuldendt familieform”

Signe har både datet, boet med kærester og været gift. Efter flere forgæves forsøg, på at finde manden hun ville have barn med, besluttede hun at gøre det selv. I 2012 blev Signe selvvalgt singlemor til sin datter Zinelle – med hjælp fra en sæddonor.


Fortæl lidt om dig selv – hvilket stof er du lavet af?

Jeg er nok meget viljestærk og målrettet. Jeg var rimelig ordblind til 8. Klasse og har stadig lidt problemer med det. Alligevel har jeg i dag taget en Cand. Jur. uddannelse, er forfatter og har udgivet bøger på mange sprog. Det er samme karaktertræk, jeg møder hos de kvinder, der beslutter at få et barn alene. Der skal viljestyrke til at gennemføre sådan en beslutning. Mod til at tage ansvar for eget liv, drømme og ønsker. Vi sidder ikke og venter på, at lykken kommer forbi, men går målrettet efter den. Vi tager i hvert fald den del af drømmen, vi kan få.

Har du altid været målrettet og viljestærk, eller er det kommet med tiden?

Som teenager begyndte jeg at dyrke triatlon og blev dansk mester flere gange. Jeg var Team Danmark elev. Så jeg er nok meget eliteorienteret – og vil gerne gøre mit bedste. Jeg ved ikke, om det er at være stræber. Men jeg vil gøre en forskel og hjælpe andre.

Hvorfor har du valgt at blive mor til et donorbarn?

Fordi jeg gerne vil være mor. Jeg har været gift og datet, men fandt ikke ham jeg kunne skabe den traditionelle kernefamilie med. Jeg undersøgte alle muligheder… Skulle det være en venskabsfamilie? Et engangsknald? Jeg fandt frem til, at denne facon passede bedst for mig. Den kunne jeg stå inde for etisk og moralsk, men det var en meget svær beslutning. Jeg græd og følte mig usikker, men jeg faldt tilbage til samme beslutning. Det var ikke let. Det tog over et år at tage den.

Hvilke overvejelser var du igennem?

Mange. Vil jeg være mor? Vil jeg være singlemor? Singlemor ja, men hvordan? Valg af sæddonor? Derudover blev jeg mødt med alverdens fordomme og myter. Man ved ikke, hvad man går ind til. Man ved ikke, hvilket slags barn man får. Bliver det svært? Nemt? Jeg kunne dog mærke i mit hjerte, at det var noget, jeg rigtig gerne ville – og jeg har altid fulgt mit hjerte.

Var der en bestemt situation, der fik dig til træffe valget?

Jeg havde desperat kørt datingjunglen igennem, efter jeg blev skilt. Det sidste startskud var et knust hjerte. Jeg troede, jeg havde fundet ham, jeg skulle starte familie med. Men han havde en anden kæreste ved siden af… Det blev prikken over i’et. Jeg tænkte: ”Jamen jeg er skruk nu”. Min manderadar var sat helt ud af funktion. Jeg tiltrak det ene røvhul efter det andet. Jeg tænkte: “Det her duer ikke. Jeg må finde en anden vej, og finde manden når jeg har fået barnet.”

Følte du dig alene undervejs?

Jeg har og havde et godt netværk af veninder og familie, der støttede mig rigtig meget. Mit første skridt var at tale med en solomor. Det var i øvrigt Anne, som jeg endte med at skrive en bog med. Vi blev rigtig gode venner.

Hvordan har det forandret dit liv?

Det har forandret mit liv 100%. Fra en fri fugl der brugte 20 timer om ugen i fitnesscentret, hvor aftensmad fra en blender blev slugt på vej ned af trappen. Til nu hvor der er mad på bordet kl. 17, og alt er min datters velvære. Hun er nummer ét i mit liv. Man kan sammenligne det med at høre Pop FM musik og så tune over på P1… Det er blevet mere praktisk og alvorligt – men meget bedre.

Eksisterer drømmen om far, mor og børn?

Min datter har mange mandelige rollemodeller. Hun har bl.a. mine fætre, som har en onkelfunktion. De forguder, forkæler og svinger hende i luften. Desuden er jeg som person helt okay med at være single. I øjeblikket dater jeg en dejlig mand, men vi har ikke planer om at flytte sammen. Vi ses, og min datter er vild med ham. De har det rigtig godt sammen. Jeg kører helt bevidst udenom “kernefamilien”. Jeg er blevet mere bevidst om, at det ikke er målet, at vi skal der hen. Som singlemor er man også en hel og fuldendt familieform. Man kan selvfølgelig have kærester, men jeg er ikke ude efter en far til min datter. Jeg er soloforældre, og det tager jeg 100% ansvaret for.

Jeg hørte Professor Svend Brinkmann sige, at tager man de kulturantropologiske briller på, så er kernefamilien jo en undtagelse i verdenshistorien. Jeg synes, det er smukt sagt. Vi er mange mennesker i denne verden, som lever i forskellige kulturer, på alle måder på kryds og tværs. En familie er jo som regel noget med en bedstefar, bedstemor, far, mor og nogle børn der bor sammen. Vi skal stoppe med at se denne model som den eneste måde at være familie på. Der er mange måder at være familie på – og de er lige gode alle sammen. Min datter siger, hun har en mor-bedstemor-familie, fordi hun elsker sin bedstemor. Det er også en rigtig familie.

Hvilke fordomme har du mødt?

Listen er lang. Én er: ”Nej, hvor er det synd for barnet, at det ikke har en far.” Det er ikke synd. Mit barn er et ønskebarn og heldig, fordi hun har mig som mor. En anden er: ”Er det fordi, at mændene ikke er gode nok til dig”. Jeg har datet en del forskellige mænd i mit liv. Jeg har datet, boet sammen med kærester og været gift. En tredje er: ”Ej, hvor synd! Det må man ikke, for alle børn skal have to forældre.” Mange børn har kun én forældre og klarer sig fint. Jeg fristes til at sige: ”Hellere en mor som gider barnet, end to forældre som ikke magter det”.
Den hyppigste fordom er, at jeg er egoistisk. Men alle får jo børn, fordi de har er et egoistisk ønske om det. Jeg hører stadig fordommene her syv år efter…

Kunne du blive glad uden et barn?

Det er jeg helt sikker på, at jeg kunne. Da jeg tog beslutningen, lavede jeg en fremtidsvisualisering. Her forestillede jeg mig et liv uden barn, hvis nu det ikke lykkedes. Jeg vidste jo ikke, om jeg kunne få et barn, før jeg prøvede. Der besluttede jeg, at hvis jeg ikke kunne blive mor, så ville jeg være dykkerinstruktør og flytte til New Zealand. Det var min plan B. Men så blev jeg mor. Nu drømmer jeg om, at min datter bliver otte år, så hun kan komme med ud og dykke.

Hvad koster det at få et donorbarn?

Hvis du er under 40, er det gratis i Danmark. Bare du har en henvisning fra egen læge. Hvis du er over 40 år, er der forskellige modeller afhængig af, hvilken fertilitetsklinik du går på. Man kan få en henvisning fra sin læge, så man kan få tilskud.
Jeg skulle bare hjemme-insemineres. Det betyder, at man sprøjter sæd op i dig selv. Man behøver ikke hjælp til det. Du kan købe sæd i sædbanken, og sprøjte det op når du har ægløsning. I det offentlige er det gratis. Hvis man ikke har æg selv, så skal man til udlandet. Det ser ud til, at det måske bliver ændret i Danmark. Det kræver en gynækologisk udredelse, for at kunne sige hvad det koster, så det kan jeg ikke. Hvis du er under 40, så er det gratis. Det tror jeg, er det vigtigste.

Når du kigger tilbage på processen, hvilke refleksioner gør du dig så?

Jeg bliver af og til spurgt om, hvad jeg fortryder. Jeg fortryder kun, at jeg ventede så længe. På den anden side var jeg heller ikke klar før. Refleksionen er egentlig, at jeg ville ønske, at jeg havde følt mig ligeværdig, cool og ikke forkert. Jeg blev virkelig ked af det, da jeg blev svinet til i pressen. Jeg tog det personligt. Det gør jeg ikke mere, fordi jeg ved, at min datter trives og har det godt. Jeg ville gerne have haft lidt mere teflon i starten. For der var nogle virkelig spydige kommentarer, der føltes som pile i hjertet. Hvorfor skulle jeg ikke kunne være en god mor? Hvorfor skulle det være synd for mit barn? Hun er da skide heldig.

Hvis man gerne vil i gang, hvad gør man så?

Du kan læse vores bog. Den er stadig rigtig vigtig at få læst. Så skal du ringe til din læge og bede om en henvisning til fertilitetsbehandling. Man skal igennem sin læge uanset alder. Ellers skal du vide, at du har ret til det. Samt at det er gratis, hvis du er under 40 år.

Tre hurtige til Signe

SIGNE FJORD

Kort & Godt

Signe er 43 år og bor i Frederikssund. Hun blev i 2012 selvvalgt singlemor til sin datter, Zinelle. Hun er uddannet jurist fra Københavns Universitet, men lever i dag af at blogge, holde foredrag og udgive bøger om dét at tænke alternativt om familiedannelse.

Mere

Bøger af Signe

“Hvem henter mig?”

Køb bogen her

“Selvvalgt singlemor til donorbarn”

Køb bogen her

“Mor og kærlighedsbarnet”

Køb bogen her

En god app

”Afgange”. Den er genial. Jeg har ikke bil i øjeblikket, men har jo min datter med rundt omkring. Den giver et overblik over, hvor alle busstoppesteder i nærheden er. Man klikker på et busstoppested, og ser hvornår næste bus kører. Den er genial, når man ikke har bil eller kender området.

En godt råd

”Følg dit hjerte” og ”Just do it”. Hjertet først og så gør det.

Forbillede

Min farmor. Hun var min bedste ven og lærte mig om ubetinget kærlighed og accept. Når jeg var hos hende, var det ligesom at være i himlen. Hun var skolelærer af den gamle skole. Så tingene skulle være i orden. Alle ting havde en plads i deres hjem. Jeg stræber nok lidt efter samme niveau som min farmor.

Udgivet den 9. november 2017